Η δίκη των «28»: Όλα όσα κατέθεσε ο Τάκης Φύσσας!

Ο Τάκης Φύσσας έδωσε το “παρών” στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να καταθέσει για την δίκη των «28».

Αναλυτικά όλα κατέθεσε ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού:

«Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Σα Πίντο, μία εβδομάδα πριν από το παιχνίδι (Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1), την επομένη του αγώνα τον πήρα να ρωτήσω πως είναι, μου είπε κάποια πράγματα, τα είπα στον Αλαφούζο που τα είπε στον ανακριτή. Όταν με κάλεσε ο ανακριτής, τα είπα, με κάλεσε ο ανακριτής, δεν πήγα μόνος μου.

Μου είπε ότι δέχθηκε πίεση πριν από το παιχνίδι, να μην βάλει κάποιους παίκτες, δεν μου ανέφερε ποιους. Μου είπε ότι ήταν από τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ομάδας και ότι αποφάσισε να φύγει μετά τον αγώνα. Είδα τον αγώνα και τον είδα στο τέλος να αποχαιρετάει τους παίκτες, την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε».

Υπήρχαν κι άλλα θέματα και έφυγε;
«
Μου είπε συγκεκριμένα για αυτό το θέμα, δεν μου είπε αν είχε κι άλλα.. Μείναμε μόνο σ’ αυτό το γεγονός. Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης, αυτό στο ποδόσφαιρο θωρούμε ότι δεν είναι σωστό. Ο προπονητής είναι αυτός που φτιάχνει την 11άδα. Θεώρησε ότι δέχτηκε παρέμβαση. Δεν μου είπε τους λόγους. Μου είπε ξεκάθαρα ότι «δεν θα παίξουν 4-5 ποδοσφαιριστές που εγώ ήθελα να βάλω και γι’ αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί».

Αν ήθελε να ξεκουράσει παίκτες ο Σα Πίντο:
«Αυτό που εγώ εξέλαβα είναι ότι δέχτηκε παρέμβαση στη δουλειά του, ότι τον μείωσαν. Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτό ένιωσα και αυτό είπα στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν έκανε έρευνα ο ίδιος να δει αν ισχύουν όσα του είπε ο Σα Πίντο, ο Φύσσας στάθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον άλλοτε συμπαίκτη του Κώστα Κατσουράνη, που τότε έπαιζε στον Ατρόμητο.

«Μίλησα με τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος μου είπε ότι όντως δεν συμμετείχε γιατί δεν ήταν έτοιμος. Έλειπε στις Ινδίες και δεν ήταν έτοιμος για να παίξει σ’ αυτό το ματς».

Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που βρίσκεται στη μέση τη βαθμολογίας, ένας αγώνας με τον Ολυμπιακό πάντα είναι σημαντικός.

Ούτε είχα ακούσει κάτι, ούτε υπαινίχθηκα κάτι, μετέφερα μόνο ό,τι μου είπε ο Σα Πίντο.

Στον ανακριτή ανέφερα ό,τι μου είπαν. Μόνος μου δεν θα πήγαινα, με κάλεσε ο ανακριτής και πήγα.

Έχω προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχω κάνει αυτά που έχω κάνει, έχω μια ζωή όμορφη με την οικογένεια μου, δεν έχω αντιδικίες, σηκώθηκα λοιπόν ένα πρωί, κατασκεύασα μια ιστορία για να δημιουργήσω προβλήματα;

Ο Ρικάρντο Σάντος μου είπε ότι μιλώντας με τον Σα Πίντο, του είχε πει ότι είχε νιώσει κάποια πίεση και γι’ αυτό έφυγε.

Ο Φερνάντο Σάντος μου είπε ότι του μίλησε και του είπε ότι έφυγε για κάποιο λόγο.

Μάρτυρες έχουν πει ότι ομάδες ελέγχουν την ΕΠΟ. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου έχετε να μας πείτε κάτι;

Ως ποδοσφαιριστής έχω βιώσει πολλές αδικίες, εχώ ήθελα να μπαίνω και να κερδίζω και να κάνω το καλύτερο για την ομάδα και την οικογένειά μου. Το 2011-2015 δεν μπορώ να πω, είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο.  Ως παίκτης είχα βιώσει αδικίες, αλλά και τότε που με ρωτάτε υπήρχαν αδικίες μέσα στο γήπεδο.

Μια ανθρώπινη απόφαση μπορεί να είναι λάθος;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται απ’ αυτό το πράγμα… Και πριν και μετά από μετά. Αυτή η σκέψη δηλητηρίαζε… Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει, αυτό που ένιωθα είναι ότι οι αποφάσεις δεν ήταν δίκαιες, αλλά υπήρχαν λάθη που μπορεί να είχαν δόλο.

Στο εξωτερικό γίνονται αυτά;

Εχω παίξει σε Σκωτία και Πορτογαλία. Σ’ ένα ματς που αποβλήθηκα λανθασμένα, είδαν από την Ομοσπονδία ότι είχαν άδικο και την έσβησαν, ήμουν διαθέσιμος από το επόμενο ματς.

Στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές δεν είναι πρωταγωνιστές.

Ποιοι είναι;

Όλοι εκτός από τους παίκτες, δεν έχουμε γήπεδα, δεν κόσμο στα γήπεδα και δεν το απολαμβάνουμε.

Eρωτήσεις του Εισαγγελέα κ.Λακαφώση:

Λακαφώσης: Μου κάνει εντύπωση ότι πήγατε εξοπλισμένος στον ανακριτή, με έγγραφα. Γιατί πήγατε οργανωμένος;

Φύσσας: Τα έγγραφα αυτά τα βρήκα από το ίντερνετ. Οπουδήποτε μπορούσες να τα βρεις. Έψαξα γι’ αυτούς που θεώρησα ότι δεν έπαιξαν, ενώ προηγουμένως είχαν παιχνίδια στα πόδια τους

Λακαφώσης: Τον πιστέψατε όταν σας μίλησε;

Φύσσας: Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του. Ο Σα Πίντο όταν με πήρε ήταν πυρ και μανία γιατί έγινε παρέμβαση στο έργο του. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει συμβεί ο πρόεδρος να επεμβαίνει στο έργο το προπονητή.

Εισαγγελέας: Διατυπώθηκε ο σκοπός της παρέμβασης στον Σα Πίντο;

Φύσσας: Όχι, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Είναι σοβαρό. Και αυτός το ίδιο θεώρησε. Μετά τη συνομιλία με τον Κατσουράνη, διαπίστωσα ότι οι Κυβρακίδης και Ναπολεόνι έπαιξαν τελικά.

Λακαφώσης Στην ανάκριση είπατε ότι δεν παίξανε.

Φύσσας: Στην 11άδα δεν έπαιξαν. Παρακολουθούσα το παιχνίδι από το σπίτι με τα παιδιά μου, έβλεπα αποσπασματικά ορισμένες φάσεις. Ο προπονητής όπως μου τα μετέφερε,  με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω να βρω ποιοι δεν έπαιξαν. Εγώ αυτά που είπα είναι αυτά που μου μετέφερε. Με πήρε ο προπονητής και μου είπε ότι του ειπώθηκε κάποιοι ποδοσφαιριστές να μην παίξουν.

Λακαφώσης: Και στο Πλατανιάς – Ατρόμητος έγιναν αλλαγές, γιατί να μην ήταν στημένο;

Φύσσας: Ήταν πεπεισμένος ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του, ήταν έξαλλος και γι’ αυτό παραιτήθηκε. Μετέφερα στον Αλαφούζο, αυτά που μου είπε ο Σα Πίντο για το συγκεκριμένο παιχνίδι για το οποίο την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε. Πήρα τον Ρικάρντο Σάντος τηλέφωνο και μου απάντησε ότι μίλησε μαζί του, ότι ένιωσε κάποιους είδους ενόχληση από την ομάδα, δεν του άρεσε και γι’ αυτό παραιτήθηκε.

Ερωτήσεις του κ. Μπαταγιάννη, δικηγόρου των Σπανού και Αγγελόπουλου:

Μπαταγιάννης: Ο Σα Πίντο έφυγε τσακωμένος;

Φύσσας: Θυμάμαι ότι μου είπε, ότι τους είχα πει ότι θα φύγω και έφυγα.

Μπαταγιάννης: Μετά ο Σα Πίντο προσλήφθηκε πάλι;

Φύσσας: Ναι. Ο Σα Πίντο ξαναέγινε προπονητής στον Ατρόμητο για τους δικούς του λόγους. Είναι ένας καλός προπονητής, τώρα είναι στην πορτογαλική Μπράγκα.

Μπαταγιάννης: Είχε διαδοχικά παιχνίδια εκείνη την εβδομάδα ο Ατρόμητος;

Φύσσας: Ναι, ο Ατρόμητος έπαιζε ανά τρεις ημέρες εκείνη την περίοδο. Κάποιες φορές οι ομάδες κάνουν rotation σε αυτή την περίπτωση. Κάτι τέτοιο δεν μου είπε ο κ. Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Τι άποψη έχετε για τον Σπανό;

Φύσσας: Έχει ένα νοικοκυρεμένο σωματείο. Πάντα ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που όλοι χαιρόντουσαν να τη βλέπουν. Προσπαθούσε ποδοσφαιρικά να πετύχει τους στόχους του. Έχω πολύ καλή άποψη και για τον κύριο Αγγελόπουλο, είχα μαζί του κάποιες επικοινωνίες για παίκτες του Ατρόμητου που θέλαμε στην Εθνική. Έχω την άποψη ότι ήταν ένας σωστός άνθρωπος, όχι βρώμικος. Δεν μπορώ να διακρίνω αν ήταν μιλημένο το παιχνίδι. Δεν είχα κάνει καμία ενέργεια, πήγε ο Αλαφούζος, και μετά κλήθηκα και πήγα στον ανακριτή μετά από μισή ώρα. Η κρίση μου ήταν επηρεασμένη από όσα μου είχε πει ο κ. Σα Πίντο. Δεν ξέρω τι είπε ο Κατσουράνης στον Σα Πίντο. Με ρωτάτε για τον Κατσουράνη και τον Ολυμπιακό; Είναι αλήθεια, είναι κόκκινο πανί, έχει τα θέματα του. Πήγε ο Αλαφούζος, με πήρε τηλέφωνο, μετέφερα αυτά που μου είχε πει ο Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν ήταν ύποπτος από την ΟΥΕΦΑ ο αγώνας;

Φύσσας: Δεν γνωρίζω πραγματικά.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν πριν μια εβδομάδα είχε παίξει Ατρόμητος – ΠΑΟ

Φύσσας: Θυμάμαι ναι, αυτός ο αγώνας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έγινε.

Μπαταγιάννης: Είχατε πρόβλημα ότι δεν πάει καλά η ομάδα

Φύσσας: Η ομάδα έκανε μια ήττα αλλά η ήττα δεν άλλαξε προγραμματισμό και το πλάνο της ομάδας.

Μπαταγιάννης: Σας ζητήθηκαν ευθύνες γι’ αυτή την ήττα;

Φύσσας: Όχι, καμία ευθύνη

Μπαταγιάννης: Αν δεν σας έπαιρνε τηλέφωνο, το περιστατικό ήταν τέτοιο για να πάτε από μόνος σας;

Φύσσας: Μέχρι τότε δεν είχα πάει, αν δεν με έπαιρνε δεν θα πήγαινα. Με πήρε και αναγκαστικά πήγα. Όταν με ρώτησε για την κρίση μου ο ανακριτής, εκείνη την ώρα του είπα αυτά τα πράγματα. Δεν είχα έγγραφα μαζί μου, όταν με πήρε τηλέφωνο είδα ποιοι παίκτες ήταν. Ένα κουμπάκι ήταν…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s