Τι ήταν η «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ; (Βίντεο)

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και να μην ξεχνούν οι υπόλοιποι, ένα 4λεπτο βίντεο για μια σκοτεινή εποχή βαθιάς πολιτικής διαίρεσης της βιομηχανίας του σινεμά.

Είναι δεδομένο πως ιδεολογίες που εκτρέπονται σε ιδεοληψίες και απόψεις που κάποτε γίνονται μανίες και αποκτούν την ισοπεδωτική ισχύ χιονοστιβάδας, είναι πρόβλημα. Πολύ πριν όμως τα σημερινά φαινόμενα λαϊκών δικαστηρίων ετυμηγοριών που δεν χρειάζονται καν πια την θεσμική δικαιοσύνη, υπήρξε μια «διδάξασα» εποχή που ο αμερικανισμός ήθελε να τρέμει τον κομμουνισμό.

Κάποιος κάτι δεν είχε καταλάβει και τόσο σωστά, ο γερουσιαστής ΜακKάρθι έγινε ο οργανωτής ενός θεσμοθετημένου λιντσαρίσματος και η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών έβαζε όλο το Χόλιγουντ να καταθέτει όσο ονόματα κομμουνιστών συμπαθούντων γνώριζε, ειδάλλως έμπαινε σε μια «μαύρη λίστα» που ουσιαστικά του απαγόρευε να εργάζεται πλέον στη βιομηχανία.

Στο βίντεο θα δείτε κάποιους από τους μεν κάποιους και από τους δε, με ειδική έμφαση στους «10 του Χόλιγουντ», που ήταν μια ομάδα καλλιτεχνών που αρνήθηκε να ονοματίσει συναδέλφους της και φυλακίστηκε για περιφρόνηση του Κονγκρέσου.

Περισσότερα στο βίντεο:

SEPTEM 2FUTURE4U

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s